Johtajuus ei katoa, vaikka titteli vaihtuu

Olen työskennellyt toiminnanjohtaja vuosikymmenen. Ura loppui myrskyisesti, josta olen kirjoittanut aiemmin. Sen jälkeen jouduin määrittelemään urani uudelleen. Keräsin elämäni palaset sekä rusinat urani pullasta ja suuntasin kohti luovempaa roolia. Johtajan sijaan minusta tuli asiantuntija – yhteisömanageri.

Johtajana päätöksenteko on arkipäivää, mutta asiantuntijana keskiöön nousee erityisosaaminen. Tämä vaatii uudenlaista tapaa vaikuttaa – vastuuta voi olla, mutta päätösvaltaa on vähemmän, mikä voi turhauttaa. Tilanne vaatii sopeutumista ja uuden roolin omaksumista.

Miten onnistua siirtymässä johtajasta asiantuntijaksi?

Johtajakokemusta voi hyödyntää asiantuntijaroolissa monella tapaa. Valmennus, mentorointi ja strateginen neuvonanto ovat luonnollisia jatkumoita, samoin blogikirjoitukset, keskusteluihin osallistuminen ja asiantuntijabrändin rakentaminen. Uudessa roolissa verkostoituminen on tärkeää – uudet kontaktit avaavat ovia uusiin mahdollisuuksiin ja vahvistavat asiantuntijuutta. Vertaistuen roolia on vaikea väheksyä, mutta harvassa ovat he, jotka ovat tehneet siirtymän näinpäin.

Siirtymä ei aina ole helppo. Kun ei enää tee suuria päätöksiä tai ole keskeisessä johtavassa roolissa, voi tuntua siltä, että oma vaikutusvalta on heikentynyt. Kun on tottunut johtamaan, voi olla vaikea hyväksyä, että ei enää päätä kaikesta. Tämä on kuitenkin osa oppimisprosessia. Fiksu asiantuntija ymmärtää, että vaikuttaminen ei vaadi virallista auktoriteettia, vaan syväosaamista ja uskottavuutta.

Tämä on erinomainen mahdollisuus kehittää uutta asiantuntijuutta ja vaikuttaa eri tavoin – esimerkiksi kouluttamalla, neuvomalla tai kehittämällä uusia toimintamalleja. Tärkeintä on tunnistaa oma arvo ja keskittyä siihen, mitä voi tuoda pöytään uudessa roolissa.

On mahdollista siirtyä johtotehtävistä asiantuntijaksi, jos oma ego kestää. Ja kyllähän se fiksuilla kestää.