Verkostojen rakentaminen työnä: Small talk hukassa? Mistä puhua live-tapahtumissa

Verkostojen rakentaminen on yhteisömanagerin arjessa yhtä tärkeää kuin aamukahvi – ilman sitä hommat eivät vaan suju. Mutta entä jos small talk on hukassa?

Suomalaisille ”tyhjänpäiväisyyksien” rupattelu on usein vaivaannuttavaa niin kuulijalle kuin puhujalle. Olin kerran Ruotsissa työmatkalla edustamassa messuilla, ja meidän ständi oli suosittu suomalaisten keskuudessa. Vapaasti lainaten saatua palautetta: ”Ihana tulla välistä suomalaisten luo. Saa olla hiljaa”. Hyvin samaistuttavaa.

Verkostoitumistilaisuudet ovat kuitenkin loistava paikka saada uusia ideoita ja palautetta. Aloita keskustelu vaikkapa kysymällä osallistujilta , mikä on ollut päivän kohokohta tai mitä mieltä he ovat olleet tapahtuman järjestelyistä (ole valmis suorasukaiseen vastaukseen). Tämä ei vain rikasta omaa duuniasi, vaan luo myös arvokkaita yhteyksiä, jotka voivat johtaa uusiin mahdollisuuksiin.

Nauti spontaanisuudesta ja pidä keskustelut kevyinä. Huumori ja aitous tekevät keskusteluista muistettavia. Tässä muutama vinkki, millä korkata small talk suomalaisena:

Ajankohtaiset tapahtumat

Aloita keskustelu päivän polttavista uutisista tai alan ajankohtaisista asioista. Se voi olla viimeisin trendi tai mielenkiintoinen tutkimus. Näin näytät, että olet ajan hermolla.

Yhteiset kiinnostuksen kohteet

Selvitä, mitä yhteisiä kiinnostuksen kohteita sinulla ja keskustelukumppanillasi voisi olla. Se voi olla harrastus, kirjallisuus, matkailu tai vaikka suosikkisarjat. Tämä luo henkilökohtaisen yhteyden ja tekee keskustelusta rennompaa.

Kysy ja kuuntele

Hyvät verkostoijat ovat myös hyviä kuuntelijoita. Kysy toisen mielipiteitä ja kokemuksia. ”Mikä sai sinut kiinnostumaan tästä alasta?” tai ”Mitä mieltä olet viimeisimmistä alan muutoksista?” ovat hyviä aloituksia.

Tapahtuman teema

Puhu tapahtuman teemasta tai sen järjestelyistä. Voit kysyä, mitä he ovat pitäneet esityksistä tai mitä odottavat eniten päivän ohjelmassa. Tämä luo luontevan keskustelunaiheen ja auttaa pitämään keskustelun relevanttina.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Keskustelu tulevaisuuden suunnitelmista ja tavoitteista voi olla inspiroivaa. Voit kysyä heidän projekteistaan tai tavoitteistaan.

Älä pelkää olla oma itsesi ja tuo keskusteluihin mukaan ripaus huumoria ja lämpöä. Verkostoituminen on parhaimmillaan silloin, kun se on molemmille osapuolille antoisaa ja hauskaa. 👋😍