Tapahtumat voivat olla yhteisön voimavara, mutta vain jos ne tuntuvat merkityksellisiltä. Miten varmistat, että tapahtuma ei jää vain hetkelliseksi kohtaamiseksi, vaan vahvistaa yhteisön yhteenkuuluvuutta ja aktivoi sen jäseniä pidemmäksi aikaa?
Miksi osallistuja tulisi mukaan? Tämä on kysymys, jonka vastaus ohjaa koko tapahtuman suunnittelua. Kiinnostava aihe ja hyvä ohjelma eivät yksin riitä, jos osallistujille ei ole selvää, mitä hyötyä he tapahtumasta saavat. Onko kyse uuden oppimisesta, verkostoitumisesta vai yhteisön tavoitteiden eteenpäin viemisestä?
Entä osallistaminen? Passiivinen kuuntelu harvoin sitouttaa ketään. Kun tapahtuma mahdollistaa aidon vuorovaikutuksen, osallistujat tuntevat itsensä tärkeäksi osaksi kokonaisuutta. Keskustelut, pienryhmätyöt ja verkostoitumistilanteet auttavat luomaan yhteyksiä ja jättämään tapahtumasta vahvemman muistijäljen.
Tapahtuma ei kuitenkaan pääty viimeiseen puheenvuoroon. Mitä tapahtuu sen jälkeen? Sitoutumisen kannalta tärkeää on, että keskustelua jatketaan, materiaaleja jaetaan ja osallistujat kokevat, että he voivat hyödyntää tapahtuman antia myös arjessaan.
Jatkotoimet voivat olla hyvin yksinkertaisia: osallistujapalaute ja kiitosviesti, mahdollisuus katsoa tallenne tai kutsu liittyä keskusteluun ja seuraavaan tilaisuuteen riittää jo mainiosti pitämään yhteisön aktiivisena ja tapahtuman elävänä vielä pitkään sen päätyttyä.
Jälkihoito ei ole ydinfysiikkaa, kunhan sen muistaa tehdä!